 ## Payment Processing... # Quantitative Aptitude DI - Sep 25 2020

Here we are providing new series of Quantitative Aptitude Questions for upcoming exams, so the aspirants can practice it on a daily basis.

Direction (1-5): Study the following data carefully and answer the questions:

Information given below shows the method by which electricity bill is generated. There are two bars: Domestic and Commercial and parameters to calculate the bill is different for both the bars.

For both bars there are three ranges A, B and C and table given below shows the fixed charge (rupees) and per unit charge (rupees) of those three ranges for the two bars: Formula to calculate electricity bill is given below:

Net amount = Fixed charges + Energy charges + Electricity Duty – Rebate

Energy charges = Charges units (KW) * Per unit charge

Rebate = 10% of fixed charge + 25% of energy charges

1) What is the difference between monthly electricity bill for a family (domestic) and for a shopkeeper (commercial) if the average consumption per day of electricity in the family is 3 KW while average consumption per day of electricity in the shop is 4KW? The connection range for family and shop is B and A respectively and monthly electricity duty fee for family and shop is Rs.600 and Rs.500 respectively.

a) Rs.100

b) Rs.80

c) Rs.120

d) Rs.125

e) None of these

2) If in January, connection range of a family (domestic) is A while in February, it becomes in range B. Electricity duty fee and average consumption per day of electricity of the family for both the months is Rs.450 and 2 KW respectively, then what will be the ratio of monthly electricity bill amount of the family in January to that in February?

a) 11: 17

b) 5: 9

c) 19: 26

d) 21: 28

e) None of these

3) A family (domestic) comes under range C of the connection and total monthly electricity bill amount paid by the family is Rs.2400 while average consumption per day of electricity in the family is 5 KW, then what is the electricity duty fee of the family in that month?

a) Rs.625

b) Rs.750

c) Rs.455

d) Rs.555

e) None of these

4) A business (commercial) comes under connection range C and electricity duty fee of the business is Rs.325. If the total monthly electricity bill amount paid by the business is Rs.2800, then what is the average consumption per day of electricity in that business?

a) 4 KW

b) 2 KW

c) 3 KW

d) 5 KW

e) None of these

5) If there are two shops P and Q (both commercial), P comes under connection range A while Q comes under connection range B. If average consumption per day of both the shops is 2.5 KW and electricity duty fee for the shops is Rs.497.5, then monthly electricity bill for shop P is approximately what per cent of monthly electricity bill for shop Q?

a) 62.5%

b) 71.5%

c) 57.5%

d) 48.5%

e) None of these

Answers :

1) Answer: A

For family:

Energy charges = (30 * 3) * 8 = Rs.720

Rebate = 10% of 400 + 25% of 720 = 40 + 180 = Rs.220

Net bill amount = 400 + 720 + 600 – 220 = Rs.1500

For shop:

Energy charges = (30 * 4) * 7.5 = Rs.900

Rebate = 10% of 250 + 25% of 900 = 25 + 225 = Rs.250

Net bill amount = 250 + 900 + 500 – 250 = Rs.1400

Required difference = 1500 – 1400 = Rs.100

2) Answer: C

In January:

Energy charges = (30 * 2) * 5 = Rs.300

Rebate = 10% of 200 + 25% of 300 = 20 + 75 = Rs.95

Net bill amount = 200 + 300 + 450 – 95 = Rs.855

In February:

Energy charges = (30 * 2) * 8 = Rs.480

Rebate = 10% of 400 + 25% of 480 = 40 + 120 = Rs.160

Net bill amount = 400 + 480 + 450 – 160 = Rs.1170

Required ratio = 855: 1170 = 19: 26

3) Answer: D

Let electricity duty fee = ‘x’

Fixed charges = Rs.800

Energy charges = (30 * 5) * 10 = Rs.1500

Rebate = 10% of 800 + 25% of 1500 = 80 + 375 = Rs.455

Net bill amount = 800 + 1500 + x – 455 = 2400

1845 + x = 2400

x = 555

Hence, electricity duty fee = Rs.555

4) Answer: A

Fixed charges = Rs.1250

Let average consumption per day of electricity = x

Energy charges = (30 * x) * 15 = 450x

Rebate = 10% of 1250 + 25% of 450x = (125 + 112.5x)

Net bill amount = 1250 + 450x + 325 – (125 + 112.5x) = 2800

1450 + 337.5x = 2800

337.5x = 1350

x = 4

Hence, average consumption of electricity per day = 4 KW

5) Answer: B

For shop P:

Energy charges = (30 * 2.5) * 7.5 = Rs.562.5

Rebate = 10% of 250 + 25% of 562.5 = 25 + 140.625 = Rs.165.625

Net bill amount = 250 + 562.5 + 497.5 – 165.625 = Rs.1144.375

For shop Q:

Energy charges = (30 * 2.5) * 10 = Rs.750

Rebate = 10% of 600 + 25% of 750 = 60 + 187.5 = Rs.247.5

Net bill amount = 600 + 750 + 497.5 – 247.5 = Rs.1600

Required per cent = (1144.375/1600) * 100 = 71.5%